Vår Far - bønnekvarteret som forandrer deg
Vår Far - bønnekvarteret som forandrer deg
Vi har i de siste gudstjenestene snakket om personlig bønn og gitt det en tidsramme på et kvarter, bønnekvarteret. Så gir bønnen Jesus lærer oss, Vår Far, rammene for hva vi skal fylle bønnekvarteret med. Det endelige målet med aksjonen er å etablere gode bønnevaner. Noen synes kanskje at det blir vel mye undervisning og samtale om bønn. Nå kan vi dette og vi er opplært til å tro at vi kan noe når vi kjenner teorien. Men dette stemmer ikke helt. Å kunne noe er mer enn å kjenne teorien. Man kan ikke springe halvmaraton fordi man vet hvordan man skal legge opp et treningsprogram. Å kunne springe halvmaraton er knyttet til at vi faktisk trener. Vi ønsker å ha fokus på bønn i menigheten lenge nok til at mange gjør bønn til en vane.
Bønnekvarteret som forandrer verden.
St.Svithun er Stavanger bys beskytter, uten noen gang å ha satt sine ben i Stavanger. Han var ingen kriger, men en ydmyk biskop fra Wessex i England, kjent for nestekjærlighet og omsorg for de fattige, med bønn og gode gjerninger som mektige våpen. I hans levetid, på 800-tallet, ble England utsatt for de første angrepene fra vikinger, som skulle herje landet de kommende århundrer. Flere av dem var ryger (rogalendinger). En av bønnene St Svithuns ba, var en viktig kirkebønn for engelskmennene: A furore normanorum, liberia nos Domine. Fri oss, Herre, fra nordmennenes vrede. Bønnene fra biskop Svithun og de kristne i Englands har berørt og forandret vårt land. Victor Hugo som skrev det verdensberømte stykket Les Miserable sa: De som alltid ber er nødvendig for dem som aldri ber.
Vår Far
Jesus lærer oss hvordan vi skal be «Vår Far i himmelen! La navnet ditt helliges. La riket ditt komme. La viljen din skje på jorden slik som i himmelen. Gi oss i dag vårt daglige brød, og tilgi oss vår skyld, slik også vi tilgir våre skyldnere. Og la oss ikke komme i fristelse, men frels oss fra det onde. For riket er ditt og makten og æren i evighet. Amen.»
Bønnekvarteret som forandrer deg
Vår far bønnen går fra fokus på Gud og hans rike i begynnelsen, til å handle om oss og våre behov. Jesus sier i Bergprekenen at vi ikke skal være bekymret for mat, klær og hus, for Gud har omsorg for oss. Når vi søker hans rike, får vi det andre i tillegg. Jesus promoterer en bekymringsfri livsstil med fugler og blomster som ideal. Bekymringer tar lidelse og nederlag på forskudd, kveler gleden og knekker livslysten. Sykdomsbekymringer gjør oss syke mens vi er friske og økonomibekymringer gjør oss fattige når vi egentlig har tilstrekkelig.
Gi oss i dag vårt daglige brød
Det gir livskvalitet å legge bekymringer hos Gud. En jevnlig bønn om daglig brød er en bønn om å dekke behov for seg og sin familie. Det gjør bekymringene om økonomi, kalender, arbeid, forpliktelser og ansvar om til bønner. Gud er vår forsørger. Han har omsorg for oss og vet hva vi trenger. Å gjøre sine bekymringer til bønner forandrer oss og øker livskvaliteten.
Tilgi oss vår skyld
Daglig bønn om tilgivelse hjelper å revidere hjerte, handlinger, holdninger og lærer oss et blikk for eget liv som hjelper oss å ikke ramle i grøften av selvrettferdighet. Jesus forteller lignelsen om fariseeren som ser ned på tolleren ved siden av seg og takker for at han selv er et rettferdig menneske. Tolleren ber; vær meg synder nådig. Tolleren var den som gikk rettferdig hjem. Jesus har et større problem med selvrettferdighet enn med synd. Bønnen om tilgivelse skaper et ydmykt menneske som er i kontakt med Gud, seg selv og andre.
Slik vi tilgir våre skyldnere
Bitterhet ødelegger og ikke mye skaper mer bitterhet enn mangel på tilgivelse. Det kan lignes med å ligge til bløt i en marinade. Alt får etter hvert smak. Bitterhet er heller ingen god hevn over skyldnerne. De lever ofte fullstendig uvitende over hva de har skapt av vonde sår og følelser. Mange reflekterer ikke dypt over hva de gjør galt og har stor nåde over eget liv. Man finner heller unnskyldninger for egne misgjerninger, enn å eie dem, ta ansvar, ydmyke seg og be om tilgivelse. Manglende tilgivelse rammer derfor først og fremst oss selv. Å tilgi skyldnere fjerner roten til bitterhet og setter oss fri. Tilgivelsens kraft er så stor at livet blir bedre av å praktisere det. Skal vi være klar til å tilgi store skyldnere, trenger vi å begynne med de små. Å tilgi en frekk kommentar, en misunnelig handling og en egoistisk prioritering gir oss vane av å tilgi som vi kan bruke også når vi er rammet av stor urettferdighet.
La oss ikke komme i fristelse,
Bønnen hjelper oss å reflektere over hva slags rammer vi setter rundt livet. Hvor er jeg svak? I hvilke situasjoner tar jeg feil valg? Hvor blir jeg utsatt for fristelser jeg ikke klarer stå i mot? Her er en bønn til Gud om styrke, men også om veiledning til å ta gode valg. En bønn som setter livet i god retning.
Men frels oss fra det onde
Ordet som er brukt på grunnteksten kan leses som ondskap generelt, men også som den onde selv. Vår bønn er å bli fridd fra begge deler. Alexander Soltzenitsyn skrev at skillet mellom godt og ikke går mellom mennesker, men tvers gjennom hvert menneskehjerte. Jesus sier at ondskap kommer innenfra «For innenfra, fra menneskehjertet, er det de onde tankene kommer: utukt, tyveri, mord, hor, griskhet, ondskap, svik, utskeielser, ondt øye, spott, hovmod, uforstand. Alt dette onde kommer innenfra og gjør mennesket urent.» Gud, frels meg fra ondskapen som kommer fra mitt hjerte, er en bønn som gjør livet bedre.
Hvorfor skal jeg be?
Gud kobler seg med våre bønner og forandrer verden. Vi ber fordi bønn forandrer verden. Men vi ber fordi vi kobler med Gud i bønn og i møtet med Gud blir vi forvandlet. Vi ber fordi bønn former oss til slike mennesker som lever i Guds rike. Å rydde plass i hverdagen for et bønnekvarter gjør oss glade, gir en god dose ydmykhet og setter oss fri. Det er et bønnekvarter som forandrer verden og oss.