Rytmer

Disippelrytmer
Ubegrenset frihet er ikke positivt. Konstant behov for avgjørelser stresser og tapper gleden. Vi trenger rytmer. Rytmer gir forutsigbarhet. Rytmer holder livet innenfor en ramme av bestemmelser som allerede er tatt. Vi spiser, trener, jobber, hviler og treffer folk til faste tider og på faste steder. Rytmen velger. Et år med korona har ødelagt mange gode rytmer, også flere av dem som hjelper oss å følge Jesus. Vi trenger å gjenskape disippelrytmen. 

Årlig rytme: inspirasjon og læring 
Sett av tid til en årlig leir, konferanse eller misjonstur. Inspirasjon og læring som skjer over flere dager former og gi retning. For at slike dager skal bli en årlig rytme må de inn i kalender og husholdningsbudsjett. Gjennom livet gir den årlige rytmen gode minner og livsforvandlende opplevelser. 

Måndelig rytme: måltid og tiende 
«Det er saligere å gi enn å få» Jesus oppsummerer hvordan Guds rike fungerer og utfordrer vår menneskenatur. Å invitere gjester på måltid gjør ordene fra Jesus til en håndterlig rytme. De fleste arbeidstakere får lønn på konto hver måned. Å sette av tiende til Gud utfordrer både vår egoisme og materialisme. Månedlig rytme som gir til Gud og inviterer til måltid, bygger menigheten og former sjenerøse, gjestfrie mennesker. 

Ukentlig rytme: fellesskap og tilbedelse 
Jesus hadde som vane å besøke synagogen på sabbaten. De første kristne gjorde en vane av å møtes på søndagen. Å ukentlig komme sammen med andre troende for fellesskap, oppbyggelse og tilbedelse, former oss som etterfølgere av Jesus. Den ukentlige vanen er en hjelp til livslang etterfølgelse.

Daglig rytme: bibel og bønn 
Daglig stille stund er en kristen disiplin som har blitt praktisert til alle tider. Vår tids konstante påloggethet gjør denne vanen enda viktigere. Å være stille, be, lese bibelen og lytte til Gud hjelper oss til et sunnere liv. Finn ut hvordan det kan bli en daglig rytme. Legg listen så lavt at det ser for lett ut og begynn der. Gjennom et langt liv lærer vi gjennom denne daglige rytmen Gud å kjenne. 

Disse disippelrytmene gir rammer for et liv i etterfølgelse. Vi trenger ikke ustanselig ta nye valg. Rytmen velger for oss og hjelper oss til å være kristne i en kultur som stadig sekulariseres.

Forrige
Forrige

Gud er...

Neste
Neste

Dette vil jeg gi videre