PODKAST

Denne høsten vil forkynnelsen fokusere på Evangeliet og Guds rike , og se på ulike bibeltekster og tematikk som belyser dette.

Her kan du lytte til forkynnelsen fra våre gudstjenester i Sandnes.

RESSURSER

Til bruk i din stillestund. (Jesus oppfordrer disiplene i Matteus 6:5-6 å finne et bønnerom. Finn ditt bønnested, sett en tidsramme og bruk tiden til Bibel, bønn og stillhet.)


LovsSyng dem i bilen, sett dem på hjemme når du vasker opp eller som en del av din stillestund med Jesus.


T/M: Thomas Neteland, Karoline Neteland og Konrad Lunde.

Bible Project på norsk

“Se oversiktsvideoen vår om Det nye testamentet. Videoen forklarer den litterære oppbygningen i hele Det nye testamentet og viser hvordan disse bøkene fører historien fra de hebraiske skriftene videre.”


“I denne filmen følger vi opphavet til ordet "evangelium" og hvordan fortellinga i Det gamle testamentet blir knyttet sammen med fortellinga om Jesus og at han varsler at Guds rike kommer. Jesus kom med Guds styre til verden på en opp-ned-måte, noe som er de beste nyhetene du kunne håpe på.”

La riket ditt komme!

Jesus innledet sin tjeneste med å si at Guds rike er kommet nær. Så underviste og forkynte han de gode nyhetene om Guds rike og la ut det som vi kjenner som bergprekenen. Der presenteres nyhetene om Guds rike som idealer å strekke seg etter, verdier å etterleve og retning å etterfølge. Her ligger hemmeligheten til et meningsfylt liv og menneskelig blomstring. I møte med bergprekenens idealer oppdager vi fort at vi kommer til kort. Spørsmålet som lurer i bakgrunnen: er jeg god nok for Guds rike? Svaret på det er enda bedre nyheter. Jesus snakker om å ta imot Guds rike som et lite barn. Hva betyr det? Et lite barn har ikke gjort seg fortjent til noe og kan ta imot i tillit. Vi tar imot Guds rike i tillit til det Jesus har gjort gjennom sin død og oppstandelse. Vi trenger verken prestere eller legge til noe. Helt uten krav åpnet du opp en dør for meg synger vi i sangen.  Vi får Guds rike gjennom tillit til Jesus.

Forventinger til at Guds rike kommer
I Jesu samtid var det en enorm forventning til at Guds rike skulle komme. Gud skulle sende frelseren, Messias, som skulle ta plass som konge i Israel, jage vekk de romerske okkupantene og innføre en ny gullalder for Israel. Guds rike skulle etableres på jord og hele verden se hvem Gud er. Riket skulle komme i kraft og om nødvendig med makt. Jesus snur alle disse forventningene på hodet ved å være en annerledes konge. Guds rike kom ikke med makt. Jesus sier Guds rike kommer ikke på en slik måte at en kan se det med øynene. Ingen vil kunne si: Se her er det eller Der er det. For Guds rike er midt i blant dere

Så lærer Jesus sine etterfølgere å be bønnen: la din vilje skje, la ditt rike komme. Guds rike kommer når vi ber. 

Be la ditt rike komme
Jesus sier at Guds rike ligner hvordan et lite stykke gjær til slutt gjennomsyrer en hel deig. Slik virker bønn. Apostelen Johannes skriver åpenbaringsboken til menigheter  som er under enormt press fra myndighetene. De kristne er i det mektige Romerriket en forfulgt og ubetydelig minoritet. De lever for å se Guds rike komme, men rundt seg møter de forfølgelse fra en gal keiser, maktovergrep, urettferdige beskyldninger, marginalisering og lidelse. Hvordan skal de respondere på dette? Johannes oppmuntrer dem til å be, fordi Guds rike etableres gjennom bønn. De kristne ber Jesu bønn: La ditt rike komme og i Johannes åpenbaring 11:15 får de som ber denne bønnen høre at Verdensherredømmet er tilfalt vår Herre og hans salvede. Han skal være konge i all evighet. Selv når alt er kaos er dette sant. Vi kan be la ditt rike komme i møte med mennesker, utfordringer, vanskeligheter, lidelser og alt annet som livet byr på oss. I bønnen endres også vårt eget hjerte og hjelper oss å møte både situasjoner og mennesker slik Jesus ville gjort.


Be la din vilje skje
Guds rike er et monarki hvor kongen bestemmer. Å leve i kongeriket er å anerkjenne kongen. Vår kultur har gjort det motsatte. Pastoren og filosofen Mark Sayers oppsummerer det slik: Vi lever i en tid hvor mennesker i vesten ønsker kongedømmet uten kongen. Vi ønsker oss frukten kristendom har gitt, men vil ikke la kilden til denne frukten få rom rom der beslutningene tas. Jesus ber i sin verste lidelse før korset: Ikke som jeg vil, men bare som du vil. Han bøyde seg under Gud og Guds vilje. Når vi ber la din vilje skje, så setter vi også vår egen vilje under Hans. Med denne bønnen anerkjenner vi Jesus som konge og bekjenner Ham som Herre. Å leve i Guds rike er å leve med Jesus som Herre.


Å leve i Guds rike
Er det en konflikt mellom å få Guds rike av nåde for så å gjøre Jesus til Herre og innrette livet sitt etter bønnen: la din vilje skje? Nei, for vi kan ikke ta imot kongeriket og avvise kongen som har gitt oss riket. Da er det viktig å huske at nåden ikke slutter etter at vi har fått riket. Nåde og tilgivelse er fundament og grunnlov i Guds rike. Når vi kommer til kort og faller så ber vi: tilgi oss vår skyld, slik vi også tilgir våre skyldnere. Eller ber bønnen som har blitt bedt av troende i generasjoner: Herre Jesus Kristus, Guds sønn, miskunn deg over meg en synder. Nåden som gav oss riket holder oss også i riket.