Sabbat

Kommentar til 2. Mos 20:11

For på seks dager laget HERREN himmelen og jorden, havet og alt som er i dem, men den sjuende dagen hvilte han. Derfor velsignet Herren sabbatsdagen og helliget den.

Moses kom ned fra fjellet Horeb med ti bud risset inn i steintavler. Disse har siden vært en slags grunnlov for forholdet til Gud og mennesker. Jesus oppsummerer loven i to bud -  elsk Gud og elsk mennesker. De første fire budene handler om å elske Gud og de neste seks om å elske mennesker. 

Så har det med tiden sneket seg inn en tanke om at sabbatsbudet kanskje ikke trengs lengre. Jesus utfordrer de loviske praksisene rundt Sabbaten og sier at mennesket er ikke til for sabbaten, men sabbaten til for mennesket. Men å tenke at dette opphever behovet for sabbat er å misforstå Jesu ord. Sabbat er et prinsipp som gir god rytme og hjelper oss å leve sunt. Vi trenger hvile og rekreasjon. Vi trenger brudd med hverdagen. En dag som er annerledes. En dag som gir livet en marg. Et sted Gud møter oss. 

Ingen av de andre budene har så grundig forklaring. Det første Gud helliget var verken en bygning eller et sted, men en tid. At noe er hellig betyr at det er satt tilside. Gud satte fra begynnelsen en dag til side og gjorde den annerledes. Jesus sier at denne dagen er skapt for mennesket. Til å nytes. Til å hente nye krefter. Et brudd med hverdagen. En miniferie i uken. Gud hadde sabbat selv. Les denne setningen: På den syvende dagen hvilte Gud. Når Gud den allmektige hviler etter sitt arbeid, kan vi med god samvittighet gjøre det samme. 

Paulus oppfordrer oss til å ikke henge oss opp i hvilken dag det er. I følge Jesus oppfordrer oss til å ikke oss opp i strikte rammer om hva som er lov og ikke lov. Finn en rytme for livet der en dag i uken er satt til side for å hvile, for å ha det gøy og for å søke Gud. Et brudd med kjøping, produksjon, forventninger og stress. En dag med lave skuldre, med familie/venner, og med Gud. Et liv med sabbat er et liv med marg. 

Forrige
Forrige

Å leve simpelt

Neste
Neste

En marg for livet