Å leve simpelt

Det er bred enighet om at Salomo har skrevet forkynnerens bok. Få mennesker har utforsket en materialistisk og hedonistisk livsstil mer inngående enn ham. Han åpner boken med å si at han ikke nektet seg selv noen gleder i søken etter mening. Han gjorde alt hans tid oppmuntret den mektige til å gjøre. Salomos oppsummerer denne søken etter mening allerede i forkynneren 2:11,

Så vendte jeg blikket mot alt mine hender hadde gjort, alt jeg hadde samlet ved mitt arbeid. Og se alt var forgjeves, som å gjete etter vinden. 

Å gjete vind er en umulig øvelse. Like umulig er det å finne mening og glede i jaget etter mer, større, bedre, penere og kjekkere. Det kan likevel være fristende å prøve. De rundt oss ser jo ut til å ha funnet mening og lykke der. Vi lokkes inn i det samme jaget gjennom utspekulerte reklamekampanjer, velregisserte Instagram-poster og gjentatt skuling over på hva naboens litt større hus og finere bil.

Salomo gjennomskuer dette også:
Jeg så at alt strev og all dyktighet kommer av at den ene misunner den andre. Også dette er forgjeves, det er som å gjete vinden. 

Misunnelse undergraver takknemligheten. Når takknemligheten over det jeg har forsvinner er neste steg å jage etter det jeg ikke har. Når tidsånden drar oss i den retningen kan vi stoppe opp og spør oss selv om vi virkelig ønsker å bruke livet på å jage etter vind. Vil jeg bruke ledig tid og energi på å skaffe enda mer? Eller kan jeg slå meg til ro med at mening og lykke er å finne et annet sted. Utforske alternativet, å leve simpelt for å gi livet en marg

I margen av tilfredshet, takknemlighet, ro og tomrom i kalendere, er det plass til familie, venner, måltider, rekreasjon og Gud. Å leve simpelt er å leve livet med marg. 

Forrige
Forrige

Å leve sakte

Neste
Neste

Sabbat