En marg for livet

Kommentar til Markus 1: 35

tidlig neste morgen mens det ennå var mørkt, sto Jesus opp, gikk ut og dro til et øde sted og ba der. 

Etter innledning på tjenesten med fullpakket program, fortsetter ikke Jesus å fylle opp kalenderen. Han drar til et øde sted. Er for seg selv. Ber. Henter ny kraft og styrke. Jesus levde liv med marg. 


På barneskolen levert vi inn arbeidsbøker til retting. Arbeidsbøkene hadde linjer og en 3 cm marg. I effektivitetens tidsalder ser vi dette som sløsing av papir. Hva er alt dette tomme rommet godt for?

Slik leves ikke livet i 2021. Det fylles opp. Side opp og side ned med avtaler, jobb og aktiviteteter. De ledige hullene fylles pinlig nøyaktig inn med scrolling, surfing og underholdning på skjerm. Eller med lyd på øret. En konstant mental stimulans, lite tomrom og liv uten marg. 

Margen tilhørte læreren. Den gav rom for tilbakemeldinger. Enkle oppmuntringer som bra, flott, fint og smilefjes. Eller kanskje noen litt skarpere meldinger som nei, slurv, dette kan du bedre eller surt fjes. Ettersom man ble eldre ble også tilbakemeldingene mer avanserte, men med samme intensjon om å oppmuntre og rettlede. 

Å trekke ut i ødemarken for å be, slik Jesus gjør, skaper marg i livet. Her møter Gud oss og taler til oss. Vi får ikke dette automatisk i vår tid, fordi vi ledes inn i en eller annen form for støy. Denne måneden snakker vi om hvordan vi aktivt former et liv med marg. Stillhet, sakte, simpelhet og sabbat skaper marg. 

  • I stillhet møter vi Gud 

  • I Saktetiden blir vi mer tilstede og årvåkne 

  • I Simpelhet lærer vi takknemlighet og legger fra oss vår tids jag etter mer ting 

  • I Sabbat finner vi balanse mellom hvile og arbeid. 

Å leve slik gir livet en fin marg som garantert bedrer den mentale helsen, men som viktigst av alt gir Gud et rom hvor han kan møte oss og snakke til oss. 

Forrige
Forrige

Sabbat

Neste
Neste

Fomo?